Proč chtít stůl ze dřeva a oceli

Mé stoly tvoří dva materiály...masivní dřevo a ocel? Proč? To si přečtěte v tomto článku.

 

Dřevěná deska

 

Lamino vs dřevo

Proč vlastně používám dřevo, když je v dnešní době nepřeberné množství laminovaných desek v různých dekorech a provedeních? Neříkám, že lamino je špatné to netvrdím, kvalitní lamino deska toho přežije opravdu hodně, ale jak poznáte, že zrovna Vy jste koupili tu kvalitní? Nijak, nepoznáte to, můžete jen doufat, případně spoléhat na recenze zákazníků. Samozřejmě, velkou výhodou je cena, té se dřevo, obzvláště tvrdé dřevo, které je na stolové desky nevhodnější, nemůže vyrovnat...i když, jak se to vezme. Takový stůl z lamina Vám vydrží v tom lepším případě 10 let a to už si můžete gratulovat jaký jste neudělali dobrý kup. Oproti tomu takové dřevo při aspoň trochu správném chování k němu, Vás hravě přežije a ještě Vaše děti si na něm budou servírovat oběd.

IMG_20200912_140128_645

 

 Jak se k dřevěné desce chovat?

A proč píšu při správném chování k němu? Ano k dřevěné desce se nemůžete chovat jako ke stolu z lamina, to je pravda a možná malá nevýhoda, ale jakmile si zvyknete na to, že pod hrnek s horkým kafem si musíte dát podtácek nebo, že nemůžete nechat na stole celý den orosenou sklenici po které stéká voda, tak Vám dřevěná deska vydrží na věky.

 

A co na to životní prostředí?

Čímž se dostávám k dalším důvodu proč dát přednost dřevu. Možná si spousta z Vás řekne, že to je škoda stromu, že se tím ničí životní prostředí a kácí se stromy kvůli bussinesu s ním. Ale opak je pravdou, co myslíte, že životnímu prostředí škodí víc? Když si pořídíte stůl s dřevěnou deskou na celý život zakoupený u lokálního výrobce a nebo budete co 5-10 let měnit stoly z lamina, vyráběné nadnárodními firmami, které při své výrobě produkují několika násobně více škodlivin. A tím to nekončí, co se stane se stolem jakmile doslouží? Ti zodpovědnější z Vás ho odvezou do sběrného dvora, kde se stůl musí zlikvidovat přičemž vznikají další emise.

 

 Co když se dřevěná deska poškodí

Když se ještě vrátím k té nevýhodě dřevěné desky a to, že se k ní musím chovat ohleduplněji než k lamino, tak z toho vyplyne další plus pro dřevo. Pokud si poškodíte lamino desku například vrypem nebo poškrábáním už se něčeho takového budete těžko zbavovat, ale pokud se Vám něco takového "povede" na dřevěné desce, tak se vlastně nic tak hrozného neděje, protože se to dá spravit tak, že nikdo nepozná, že tam někdy něco takového bylo. Jako povrchovou úpravu dřeva používám oleje, protože jedna z výhod je právě to, že pokud budu desku natřenou olejem opravovat, tak stačí obrousit desku jen lokálně na postiženém místě a po znovu přetření olejem a je hotovo.

 

Díky dřevu bude jedinečný

 V neposlední řadě musím zmínit to, že stejný stůl nebude mít nikdo na světě, protože každý kousek dřeva má jinou strukturu a nejde udělat dva stejné. Jako bonus navíc se stůl stane opravdovým skvostem Vaší domácnosti a z vlastní zkušenosti Vím, že působí wau efektem na příchozí návštěvy a každý ho bude obdivovat. Jako poslední bych chtěl ale upozornit, že dřevo je velmi návykové, jakmile si pořídíte jeden, tak už nebudete chtít nic jiného :) 

IMG_20200912_165439-01

 

 

Podnoží z oceli

 

Proč ocel?

Ocel je mi blízko už od mala, protože můj táta je zámečník a tak bylo železo všude kolem mě a tak vím co vše se se železem dá dělat a jaké má vlastnosti. Podnože z oceli se dají dělat ve všemožných tvarech, velikostech a z velkého množství různých profilů. Je to vlastně hrozně jednoduché, ale zároveň geniálně funkční. Železo je po správném svaření do požadovaného tvaru téměř nezničitelné a když to spojíte s dřevěnou deskou, tak máte extrémně trvanlivý a odolný stůl.

 

 

Povrchová úprava oceli.

Po svaření ocelové podnože a konstrukce vozím na práškové lakování tzv. komaxit, který oceli dodá špičkovou mechanickou odolnost, antikorozní vlastnosti a dlouhou životnost. Jako bonus si můžete zvolit jakýkoliv odstín dle vzorníku RAL.

 

DSC_0360b