Jak montovat posuvné skládací dveře a kování

Prvně je potřeba si říct, že existuje více způsobů montáže. Záleží totiž na tom jaké máte dveře, jakým způsobem je chcete uchytit k ramenům, do jaké zdi montujete kolejnici, do jaké podlahy se bude montovat vodící trn, atd... Takže celý návod nebude použitelný pro všechny případy, ale řekněme pro 90% případů určitě. A nutno říct, že ani postup nemusí být nutně stejný. Nicméně my popíšeme postup, který my sami při montážích používáme.

čtyři z pěti

 

 MATERIÁL POTŘEBNÝ PRO MONTÁŽ

závitová tyč M8 na uchycení kolejnice

matice M8 na uchycení kolejnice

chemická kotva na uchycení kolejnice

šrouby M8 a samojistné matice M8 nebo závitové vložky M8 a šrouby na uchycení posuvných ramen ke dveřím

 

(v případě montáže do děrované cihly typu Porotherm je potřeba použít sítko pro chemickou kotvu)

(v případě montáže do sádrokartonu se nám nejvíce osvědčily kovové hmoždinky tzv. Molly kotvy)

(v případě montáže do dřevěných konstrukcí je nejlepší použít 6mm konstrukční vruty s talířovou hlavou)

 

MONTÁŽ

 1) Dveře si položte na plocho a začněte tím, že si namontujete posuvná ramena ke dveřím. Fixní rameno, to je to, které bude sloužit pouze k otáčení dveřního křídla a nebude se posouvat po kolejnici, namontujte na tu stranu dveří na kterou se budou dveře skládat. Poznáte ho tak, že je na něm těsně pod kladkou vyvrtán otvor(u druhého ramena tento  otvor není). Ramena si přiložte ke dveřím označte si otvory a vyvrtejte díry pro uchycení.  U tohoto typu kování je potřeba si uvědomit, že čím blíž ke hraně dveří ramena namontujete, tím míň budou dveře potřebovat prostoru k otočení a tím mohou být blíž u zdi. Podle toho jestli jste si zvolili montáž na šrouby, tak provrtejte skrz (nezapomeňte si z druhé strany dveří připevnit nějaký zbytek dřeva aby se Vám dřevo na dveřích nevyštíplo) a nebo pokud ramena připevňujete na závitové vložky, tak vrtejte pouze na délku vložky, respektive šroubu(doporučujeme si potřebnou délku označit na vrtáku např. elektrikářskou páskou ať se nestane ,že projedete vrtákem skrz. Dbejte na to ať jsou obě ramena ve stejné výšce.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_1

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_2

 

2) Namontujte madla. Vyměřte si otvory pro madla, označte a předvrtejte 2-3mm vrtákem a přišroubujte dodanými vruty.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_3

 

3) Podle strany na kterou se budou dveře skládat jste namontovali fixní rameno a na tu stejnou stranu dveří je potřeba do spodu dveří vyvrtat otvor o průměru 11-12mm pro vodící kolík. Otvor musíte vyvrtat v ose fixního ramene. Dbejte na to aby byl otvor vyvrtán v dostatečné hloubce a rovně.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_4

 

4) To lehčí máme za sebou a nyní se můžeme pustit do té těžší fáze a to montáže kolejnice. Připravte si podložky ideálně o výšce 10mm a ty položte na podlahu před stavební otvor. Podložky Vám budou určovat vzdálenost spodní hrany dveří od podlahy. Vezměte dveře s již namontovanými rameny a madly a položte na podložky. Dveře si vycentrujte a srovnejte do svislé polohy. 

Nyní si vezměte kolejnici a vložte ji do kladek, tak jakoby dveře na ní už byly zavěšeny. Kolejnici vycentrujte podle toho na kterou stranu se budou dveře otevírat, nezapomeňte, že se Vám na oba konce kolejnice musí vejít ještě dorazy. Kolejnici lehce tlačte směrem vzhůru do kladek a označte si výšku jednoho otvoru. Nyní můžete kolejnici položit a dveře dát pryč.

Vezměte si vodováhu a kolejnici. Kolejnici přiložte na stěnu otvorem na označenou výšku a podle vodováhy si ji srovnejte do roviny a označte zbytek kotvících otvorů.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_5

 

 

4) Vrtání otvorů pro uchycení kolejnice. Pro závitovou tyč M8 budete vrtat vrtákem o Ø10mm pokud Vám to tloušťka zdi umožňuje, tak doporučujeme vrtat 8-10cm do hloubky. Díry pořádně vysajte a vyfoukejte.

Závitovou tyč si nařezejte na cca 20cm, počet kusů podle počtu děr v kolejnici. Není třeba délku nějak složitě propočítávat protože si závitové tyče zakrátíte přesně na míru až po finálním nasazení kolejnice a dotažení matic. Dále postupujte dle návodu na balení montážní kotvy, aplikujte do děr, vložte závitové tyče a čekejte na vytvrdnutí.

 

5) Po vytvrdnutí chemické kotvy na závitové tyče nasuňte dodané podložky a nasaďte kolejnici. Závitové tyče zatím nechejte nezkrácené.

 

6) Dveře zavěste na kolejnici a vyzkoušejte ve více místech jestli jsou dveře ve správné výšce vůči podlaze a jestli jsou dveře ve správné vzdálenosti od zdi. Pokud je něco z toho špatně v dalším odstavci popíšeme jak to vyřešit. V případě, že ne, tak můžete další odstavec vynechat.

Dveře jsou příliš blízko podlaze: Sundejte kolejnici a závitové tyče zkuste lehce přihnout směrem nahoru, ale opravdu jen lehce. Závitové tyče by měly být kolmo ke zdi. Pokud to nepomůže, tak spodní část dveří buď zbruste nebo zařízněte. Dveře jsou příliš vysoko od podlahy: Sundejte kolejnici a závitové tyče zkuste lehce přihnout směrem dolů, ale opravdu jen lehce. Závitové tyče by měly být kolmo ke zdi. Pokud to nepomůže, tak budete muset vyvrtat větší díry do posuvných ramen tak aby se při zavěšení na kolejnici dveře svěsily níž. Případně lze ještě řešit vypodložením vodícího trnu tak ať zasahuje do drážky dveří. Dveře jsou příliš daleko od zdi: Zkraťte podložky. Dveře jsou příliš blízko zdi: Dodané podložky vypodložte klasickými podložkami M8-M10.

 

 7) Zkraťte závitové tyče, tak ať jsou zároveň s matkami. 

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_6

 

8) Nasaďte dveře na kolejnici a vycentrujte je na otvor. Označte místo pro montáž vodícího kolíku a poté namontujte. Podle druhu podlahy ho buď chytněte vrutem přímo do podlahy nebo vyvrtejte otvor pro hmoždinku a poté chytněte vrutem. V případě, že máte podlahové topení tak doporučujeme vodící trn nalepit lepidlem Mamut.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_8

 

9) Nasaďte dveře na kolejnici a vodící kolík a v místě, kde je vyvrtaný otvor na fixním rameni, tak vyvrtejte do kolejnice otvor o průměru 6mm. Mezi rameno a kolejnici vložte distanční podložku, poté provlečte oběma otvory dodaný šroubek a dotáhněte.

montaz-posuvnych-skladacich-dveri_7